Tips för dig som ska lägga marksten i din trädgård

Som husägare och trädgårdsfantast går man ofta runt och funderar på hur man kan få sin tomt att bli finare och mer tilltalande. Blomster och fina dekorationer funkar i de flesta fall väldigt bra, men något som kan lyfta en trädgård från botten till att bli en riktig idyll är faktiskt marksten.

Sten är kanske inte det första folk tänker på när de hör ordet trädgård. De flesta personers tankar dras nog åt grenar som tyngs av röda äpplen, pampiga rosenbuskar eller en perfekt klippt gräsmatta. Vad som däremot många inte tänker på är hur man kan använda sten för att ge trädgården ett ordentligt lyft. Fina och funktionella markstenar kan som ett exempel förvandla en tråkig uppfart till att bli personlig och vacker. Marksten kommer i många olika former och sorter, det är ett vitt begrepp och det finns mycket att välja på. För att se ett utbud av vad det finns för sorter kan du gå in på Flisby. Efter du gjort det lär du ha en uppfattning om alla möjligheter som finns för din trädgård med just marksten.

Att tänka på

När man lyckas lägga marksten på ett proffsigt och snyggt sätt är det en fröjd för ögat. Är arbetet däremot inte välgjort kan det istället se halvdant ut och i värsta fall orsaka skador. Det finns en del riktlinjer att gå efter för att få ett önskat resultat. För det första bör man planera i god förväg innan man åker för att köpa stenarna. Ta god tid på dig att mäta och ta reda på vilken typ av sten som lämpar sig bäst för just din trädgård. Byggmentor skriver just det att det inte behöver vara särskilt dyrt med marksten, så länge man väljer rätt material och ser till att ha kunskap om vad man gör.

Ett bra utfört jobb handlar inte enbart om kvaliteten på stenen, hantverket att sätta stenarna är minst lika viktigt. I de allra flesta fall är förarbetet faktiskt många gånger viktigare än vilken typ av sten du köper. Se till att du gör ett bra underarbete innan du lägger stenen, då säkerställer du att platt- eller stenläggningen håller mycket längre. I många fall kan det faktiskt vara värt att hyra en grävmaskin inför en läggning av marksten, det krävs nämligen mycket grävande för att underarbetet ska bli bra. Du spar på ryggen och ser samtidigt till att jobbet blir riktigt bra utfört. Mer läsning om underarbete och vad du bör tänka på hittar du på Vi i villas hemsida.

Ett kul sätt att köpa sten på

Ett tips för dig som uppskattar lite udda stenar och prylar med en historia är att hålla utkik på auktioner och loppisar. För drygt ett år sedan skrev Expressen om en auktion som ordnades av en kommun där de sålde massor av olika saker som använts av kommunen. Bland dessa saker auktionerade de ut marksten, så om du är på jakt efter lite billigare stenar att återbruka kan det vara något att spärra upp ögonen efter.