Ta bort pentaklorfenol från gammalt hus

En allt för vanlig förekomst av pentaklorfenoler är vanliga i gamla hus. 1978 förbjöd man impregnering av pentaklorfenol men tyvärr sitter det fortfarande kvar i många husväggar. Det skapar huvudvärk och räknas som ett cancerframkallande och giftigt ämne. Med en ozonbehandling kan man komma till rätta med pentaklorfenolet i sina väggar.

Pentaklorfenol är ett cellgift som använts i gamla byggnader för att motverka svamptillväxt. Tyvärr har det visat sig att ämnet är giftigt och har man pentaklorfenol i byggnaden luktar det illa och kan vara farligt för hälsan. En ozonbehandling med https://ozoneair.se/ sker utan några tillsatta kemikalier och renar ut luften med aktivt syre.

Sanering mycket viktigt

Pentaklorfenol har används som ogräsmedel och som grund i båtar. Det har också använts i trä för att motverka mögelskador på hus. Tyvärr visade det sig mycket snabbt att det var skadligt för människor. I kontakt med fukt omvandlas nämligen pentaklorfenolet till pentakloranisol. Lukten av det senare brukar påminna om mögellukt och bör saneras vid upptäckten.

Tyvärr förekommer pentaklorfenol i många gamla byggnader och även i vattendrag och i jordbruket. Man har även blivit tvungen ett riva en byggnad till följd av att den har haft för höga halter med cellgiftet, där man dessutom har inhyst en förskola:

– Äldre byggnader uppförda i traditionella material ska helst renoveras och underhållas med traditionella material. Det är inte helt ovanligt att problem uppstår till följd av att man använt ett för byggnaden helt främmande och modernt material, som pentaklorfenol. NVP.se