Fönsterbyte ger värme

Fönstren är din bostads svaga punkter beträffande värme. Stora glasytor ger visserligen ljus men släpper ut mycket rumsvärme och in oönskad solvärme. Det har dock hänt en del med husens ögon. Isolerglas och ny teknik höjer prestandan, dämpar buller och försvårar för inbrottstjuvar.

Så står det inledningsvis i en artikel från Svenska Dagbladet och de har verkligen slående rätt. Det här med fönster är otroligt viktigt när det handlar om värme i huset, och speciellt om det är ett äldre hus eller kanske en sommarstuga. Många är det som har landställe någon eller några timmar utanför stan, vilket de endast åker till när det är tillräckligt  varmt utomhus. Och att bara åka till landstället när det är varmt är ju en bra sak om man bor i ett land där det mestadels är varmt, men så är det ju inte i Sverige, utan vi ska vara glada om vi har sommarvärme i tre månader av tolv. Däremot kan man ju göra saker för att sommarstugan ska kunna besökas året om, exempelvis att byta fönster. Det gör en jättestort skillnad och kanske överlever ni inte en vinter på 20 minusgrader, men vår och höst kan man garanterat ta ett besök om man har ordentliga fönster. Om du har landställe, exempelvis i Norrtälje utanför Stockholm, kan du snabbt få hjälp med nya fönster till stugan. Börja med att klicka in dig på http://www.fonsterrenoveringstockholm.se/och se vad de har att erbjuda. De renoverar också gamla fönster utefter hur fastighetens tidstypiska utseende och ser till fönstrets skick och ålder. Du kan alltså behålla den fina lantliga känslan, men ha ordentligt tätade glas så att ni inte behöver frysa trots att ni är inomhus och vädret är kallt.

Buller och miljövänligt

Det finns självklart många andra bra anledningar till att byta fönster. Har ni mycket buller kring huset (om man till exempel bor nära en tågstation eller en motorväg) så kan ni välja att köpa ett fönster som är bullerdämpande. Ni kan också se till att ha aluminiumklädda fönster med rengörande glas om det är som så att ni bor i ett hus som är utsatt för väldigt mycket väder och vind. Försök också att tänka lite energi- och miljövänligt när ni väljer nya fönster. Mest energieffektivt är att ha 3-glasfönster.

ROT-avdrag

Om du väljer att byta fönster själv är det viktigt att du har ordentlig koll på hur man gör och också ser till de olika fönstrens tyngd så att du orkar lyfta det. Känner du dig dock osäker på bytet är det bättre att ta hjälp av proffs som vet hur en går tillväga för att få till det rätt. Då kan ni använda er av ROT-avdraget och göra ett avdrag på halva arbetskostnaden, vilket gör att det blir mycket billigare och samtidigt får du ett ordentligt utfört jobb utan att behöva oroa dig över att fönstret inte sitter rätt. Ett sista tips är att göra det under vår eller sommar, om du gör det på vintern kan det bli ordentligt kallt – speciellt om du gör fönsterbytet i sommarstugan.