Bygg din egen altan

Vad ska man tänka på när man vill bygga en altan till sitt hus eller sin stuga? Många köper ett fritidshus där det redan finns en befintlig altan men det är inte ovanligt att altanen är gammal och kanske till och med nedgången. Här skriver vi bra saker att tänka på när du ska bygga en altan till din stuga, fritidshus eller torp.

När det gäller material och verktyg brukar vi rekommendera att man vänder sig till specialiserade butiker, eftersom de har betydligt djupare förståelse för ens arbetsprocess och kan vara mer behjälpliga med dina specifika frågor. Till Wernamo Design kan du vända dig för att köpa ett altanräcke och vi rekommenderar alltid dem, eftersom de har bra kvalitet på sina produkter.

Regler vad gäller altan

Boverket skriver man följande om vad som gäller för bygglov och altan:

”Altaner kan kräva bygglov beroende på hur de ser ut och är byggda. Ett vanligt trädäck som är byggt i marknivå kräver oftast inte bygglov. Däremot kan en altan kräva bygglov om den räknas som en nybyggnad eller en tillbyggnad. Detta blir oftast aktuellt när altangolvet får en viss höjd över marken. Särskilt när altanen ska byggas på sluttande mark och ett utrymme skapas under altanen kan du behöva tänka på detta.”

Aftonbladet konstaterar liksom många andra att man kan komma runt bygglov genom att läsa på om vilka kriterier som kräver bygglog. Å andra sidan tycker inte vi att bygglovet ska hindra en från att bygga som man vill. Följer du reglerna finns det ingen som säger att du inte kommer få ditt bygglov.

Nu har vi tagit upp material och bygglov, men när du ska bygga en altan är det viktigt att du funderar på altanens placering. Det är lätt att vilja sätta altanen i anslutning till ytterdörren, men är det på norrsidan kanske altanen inte kommer användas fullt ut. Fundera på om du är en solälskare, och unna dig själv en balkong i söderläge om du vill ligga och dra dig i solen på din altan.