Attefallsreglerna förvirrar

Det var ett tag sedan Attefallshusen blev till verklighet, men fortfarande är det många som missuppfattar och som sedan står dem dyrt. Nyss fick två husägare straffavgift då de inte gjorde en bygganmälan. 

5144078-woman-hands-with-paper-houseFriggeboden är en välkänd liten stuga, eller bod. Nu senast har den fått konkurrens av det större 25 kvm Attefallshuset. Ett hus som många såg fram emot men som faktiskt inte fått så stort genomslag som man först trott. I en artikel går det att läsa att de regler som ligger till grund för huset verkar förvirra många och senast ut är det två husägare som nu blivit fällda och med det fått en straffavgift på 25 000 kronor vardera på grund av att de inte ansökte om bygglov. Det är otroligt viktigt att tänka på att skicka in en bygganmälan säger Anders Steen, ordförande i Mjölby kommuns byggnadsnämnd.

“Det stämmer att reglerna om attefallshus lett till många missförstånd. Men att en åtgärd är befriad från bygglovsplikt betyder inte att det är fritt fram.”

Boverket reder ut

Boverket.se går det att ta del av dess regler som gäller när det kommer till Attefallshusen, de något större Friggebodarna. Och är du i byggtagen kan det vara bekvämt att välja http://www.containertjanst.se/ och med det få en container som passar era behov på plats. Allt för att det ska bli så strukturerat som möjligt. Men glöm inte att tänka på detta:

  • Högsta höjden får max vara 4,0 meter och totalbyggnaden får vara på 25 kvm.
  • Du får bygga hur många hus du vill, men glöm inte bygglov.
  • Nära strand och vid järnväg krävs det särskilda regler.
  • Huset får inredas som ett självständigt hur en kan bo i.

Vill du få lite tips på hur du ska inreda ditt nya boende så kan du spana in Expressens tips här.