Att bygga sitt drömhus

Många går med drömmen om att bygga ett eget hus. Och det är väl egentligen inte så konstigt. Vi människor har alltid byggt vårt egna boende, det ligger i vår natur. Det är först de senaste århundraden som vi låtit andra bygga åt oss och med tanke på hur länge vi har existerat, är det självklart att suget för att bygga eget fortfarande ligger kvar.

Att bygga eget är inte ovanligt, och någonting som många gör. Vanligen köper man en tomt och tar sedan hjälp av en byggfirma som antingen ritar upp ett hus (med hjälp av en arkitekt) eller som redan har en färdig modell som man bygger. Med ett eget bygge kan man ju också ta ut svängarna, och verkligen bygga det hus man drömmer om.

Hur ens drömhus ser ut är självklart individuellt från person till person. Vissa kanske drömmer om en flervåningsvilla medan andra mer drömmer om en envåningsvilla med mängder av rum. Kanske drömmer man om kakel eller om trä, om tapeter eller färg. Oavsett vad så är det möjligt att skapa detta om man väljer att själv bygga sitt boende. Har ni sett den här reklamen för Lotto? Där ett par vinner mängder av pengar och får bygga sin drömbostad? De har verkligen tagit ut svängarna, och reklamen är verkligen rolig.

Sen är det klart att det inte är många som väljer, eller ens vill, bygga ett sånt här hem. Men tanken är ju rätt, de bygger sitt drömhus, och de är någonting alla borde göra. När man bygger eget kan man verkligen ta ut svängarna. Här är några exempel på vad du kan göra till skillnad om du köper ett redan färdigbyggt hus:

  • Var ligger solen? Om du bygger själv kan du bestämma om du vill ha morgonsol eller kvällssol. Det är bara att anpassa ditt hus efter det naturen redan har bestämt, och du kommer säkerligen att känna glädje i att kunna ta en kopp kaffe i solen, vilket du kanske inte kunnat annars. Likaså kan du bygga en härlig altan eller balkong till fasaden. På exempelvis Montano hittar du handelsstål, byggprodukter och smidesprodukter som gör det enkelt att personifiera ditt boende, och du kan bland annat köpa rör av stål som ger en snygg och stilren veranda.
  • Stora fönster? Stora fönster är något av en lyx, eftersom det ger så mycket ljus och känsla till hemmet. Om du bygger eget kan du välja att ta en hel vägg av bara fönster, vilket verkligen ger huset personlighet.
  • Planlösningen är din! Vill du ha ett badrum nära sovrummet? Kanske en klädkammare eller en bar? När du bygger själv kan du tillsammans med en arkitekt enkelt visa vad du önskar för ditt hem, och du kommer alltid att veta att det här är vad just du har valt. Ingen annan!
  • Unikt! Det är någonting speciellt med att bo i ett hus som man vet är unikt, som man själv har påverkat. Och det är omöjligt att känna om man inte bygger huset själv.

Känner du dig sugen på att bygga ett eget boende? Härligt! Då är det bara att se över möjligheterna som du har för bygget. För inspiration vad gäller andra drömhus, rekommenderas denna artikel.